TÜRK HALK EDEBİYATI ALANINDA YAPILAN İLK DOKTORA ÇALIŞMALARI (1946-1990)

Author :  

Year-Number: 2021-1
Yayımlanma Tarihi: 2021-12-04 23:07:23.0
Language : Türkçe
Konu : Türk Halk Bilimi
Number of pages: 14-20
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

ÖZ

Bir bilim dalında çalışmak için o alan hakkında yeterli derecede bilgimizin olması gerekir. Alanımızın kapsadığı konular, tarihçesi, bu alana kimlerin emek verdiği gibi konular özellikle bilinmelidir. Bu çalışmaları genel bir başlık altında Bilim Tarihi diye toplayabiliriz. Çünkü bu tür bilgilere ulaşılmaması durumunda yapacağımız çalışmaların pek de değeri olmayacağı açıktır.

Halk edebiyatı alanında yapılan çalışmaların iyi bilinmesinin yanında ana konuları ve öncü çalışmaları gerçekleştirenleri de bilmemiz, hatta hayatta olanlarını da yakından tanımamız gerekmektedir. Halk edebiyatı alanında yapılan çalışmaların tarihini yetmiş seksen yıl öncesine kadar götürebiliriz. Ancak, bilim bir ilerleme ivmesine sahip olacağı için, o başlangıç tarihinden yola çıkıp günümüze doğru ilerlememiz gerekecektir.

Biz, bu çalışmamızda Türk halk edebiyatı alanına emek veren, eserleriyle değer katan büyüklerimizin ve öncülerimizin doktora çalışmaları hakkında bilgi vereceğiz. Bu işi yaparken bazı bilinmeyenleri veya yanlış bilinenleri de ortaya koymaya çalışacağız. Hatta okuyucularımız, varsa, bizim eksik ve yanlışlarımızı da gün ışığına çıkarabilirler.

Bu yazımızda başlangıçtan itibaren ilk kırk beş yıllık bir dönem içinde yapılan çalışmaları bir liste olarak verme yoluna gitmeyi uygun bulduk. Bu listede yer alanlar arasında aramızdan ayılanlarla emekli olanların sayısı oldukça fazladır. Onun için böyle bir çalışmanın yapılması gerekiyordu. Ayrıca bu konu ile ilgili bazı ek bilgilerin de ilk defa burada verildiğinin bilinmesini isteriz.

Keywords

Abstract

ABSTRACT

We must have sufficient knowledge about the field to work in a field of science. Subjects that are covered by our field, its history, and those who contributed to this field should be especially known. We can gather these works under the general title as History of Science. Because, in case such information is not available, it is obvious that the study we do will not have much value.

In addition to knowing the studies in the field of folk literature well, we also need to know the main subjects, and those who carried out pioneering works, and even get to know the ones who are alive. History of studies in the field of folk literature can date back to seventy or eighty years. However, since science will have a momentum of progress, we will have to start from that starting date and move forward to the present.

In this study, we will provide information about the doctoral studies of our elders and pioneers who contributed to the field of Turkish folk literature and enriched with their works. While doing this work, we will try to reveal some unknowns or misconceptions. Our readers can even bring to light our shortcomings and mistakes if there is any.

In this article, we found it favorable to list the works done in the first forty-five years from the beginning. Among those on this list, the number of deceased and those who retired is quite high. Thus, this kind of work should have been done. Beside thus, we would like to mention that some additional knowledge about this subject was given here firstly.

Keywords


  • ALBAYRAK, Nurettin (2016), “Elçin, Şükrü”, TDV İslam Ansiklopedisi Ek-1, İstanbul, s. 400.

  • BAŞGÖZ, İlhan (2017), Gemerek Nire Bloomington Nire, İstanbul, [IV]+476 s.

  • ÇETİN, İsmet (1986), “Dr. Mehmet Tuğrul (1905-1985)”, Türk Folkloru Araştırmaları 1986/1, Ankara, ss. 184-195.

  • ELÇİN, Murat (2019), “Şükrü Elçin’in Kısa Hayat Hikâyesi”, Şükrü Elçin Kitabı, ed. Dursun Yıldırım- Bülent Gül, Ankara. Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü, ss. 1-5.

  • ERGİN, Muharrem (1961), “Türkoloji Bölümü Çalışmaları II”, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi, 31 Aralık, ss. 109-128.

  • GÖRKEM, İsmail (2006), “Ömer Faruk Akün: Anadolu Halk Şiirinde Tabiat Motifleri”, TÜBAR, 19, Bahar, ss. 213-221.

  • ÖNERTOY, Olcay (1964), “D. T. C. F. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Çalışmaları”, Türkoloji Dergisi. 1/1, ss. 149-164. TAŞTAN, Zeki (ed.), (2019), Türk Dili ve Edebiyatı Alanında Hazırlanan Doktora Tezlerinin Dünü-Bugünü, İstanbul, s. 448.

  • YILMAZ, Bora (2019), “Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı İçerisinde Yapılan Halkbilimi ve Halk Edebiyatı Konulu Doktora Tezleri Üzerine Genel Bir İnceleme”, Türk Dili ve Edebiyatı Alanında Hazırlanan Doktora Tezlerinin Dünü-Bugünü, ed. Zeki Taştan, İstanbul, ss. 311-336. Daha sonraki yıllarda yurt dışında doktor olan meslektaşlarımızdan bazıları: Metin EKİCİ, Wisconsin Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri, 1996. Mehmet Naci ÖNAL, Bükreş Üniversitesi, Romanya, 1996. Ali KAFKASYALI, Bakü Devlet Üniversitesi, Azerbaycan, 1998. Araştırmacıların Katkı Oranı Beyanı: Bu yazının tamamı bir yazar tarafından hazırlanmıştır. Destek ve Teşekkür Beyanı: Çalışma için maddi ya da fikri olarak destek alınan herhangi bir kurum, kuruluş ya da kişi yoktur. Çıkar Çatışması Beyanı: Bu çalışmada potansiyel bir çıkar çatışması bulunmamaktadır. Etik Kurul Belgesi: Bu çalışma için Etik Kurul Belgesi gerekmemektedir.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics